Informacijski pooblaščenec podjetja opozarja na izsiljevanja s področja varstva osebnih podatkov

by | Mar 9, 2020 | Novice

Informacijski pooblaščenec je zaznal primere, ko so posamezniki izsiljevali organizacijo, da naj jim zaradi kršitve varstva osebnih podatkov plača odškodnino. Organizaciji so grozili, da bodo v nasprotnem primeru, organizacijo zaradi varstva osebnih podatkov, prijavili Informacijskemu pooblaščencu. Informacijski pooblaščenec je kot zlorabe, ki se pojavljajo v praksi naštel tri situacije, izpostavljamo naslednji dve:

Prva situacija – prijava na elektronske novice:
Posameznik se prijavi na elektronske novice organizacije (preko spletne strani, telefona, ustno, …) in s tem organizaciji dovoli obdelavo osebnih podatkov za namene neposrednega trženja. Nato ta posameznik od organizacije zahteva, da mu pojasni, kje je pridobila njegove osebne podatke oziroma, na kateri pravni podlagi se ti obdelujejo. V kolikor organizacija ni zmožna izkazati izvora oziroma pravne podlage obdelave osebnih podatkov, jo posameznik prične izsiljevati za odškodnino in grozi s prijavo Informacijskemu pooblaščencu. Spomnimo, za vsako obdelavo osebnih podatkov moramo imeti ustrezno pravno podlago, ki jo tudi moramo biti sposobni izkazati. Zaradi navedenega je ključno, da se ob posredovanju osebnih podatkov vedno preveri identiteta posameznika, ter da se zabeleži na kakšen način so bili osebni podatki pridobljeni (npr. potrditev elektronskega naslova ali zabeležka telefonskega klica).

Druga situacija – izvajanje videonadzora:
Posameznik od organizacije, ki izvaja videonadzor zahteva, da mu izroči kopijo posnetka, na katerem je bil ta posameznik na določen dan posnet (gre za zahtevo za dostop do osebnih podatkov). Ko organizacija posamezniku ta posnetek izroči, pa posameznik organizacijo prične izsiljevati v primeru, da organizacija na posnetku drugih oseb na posnetku ni prekrila (kršitev nezakonitega razkritja osebnih podatkov). Tej situaciji se lahko uspešno izognete, s tem da pred izročitvijo video posnetka preverite identiteto posameznika, ki mu posnetek izročate, ter da zameglite oziroma prekrijete vse preostale posameznike, ki se na posnetku pojavljajo.

Tovrstna izsiljevanja in grožnje sicer predstavljajo kaznivo dejanje, za preiskavo katerih je pristojna policija. Celotno opozorilo Informacijskega pooblaščenca je dostopno na povezavi: https://www.ip-rs.si/novice/ip-opozarja-podjetja-naj-ne-nasedajo-poskusom-izsiljevanja-pod-pretvezo-varstva-podatkov-1165/.