Zaščita osebnih podatkov pri delu od doma

by | Apr 14, 2020 | Novice

Informacijski pooblaščenec je na svoji spletni strani objavil nekaj nasvetov, kako pri delu od doma zaščitimo svoje naprave in osebne podatke.
Za začetek ponovno spomnimo, da delo od doma iz vidika varstva osebnih podatkov, ne predstavlja nobene olajševalne okoliščine. Ko govorimo o zaščiti naprav, moramo poskrbeti, da so naprave ustrezno programsko posodobljene ter da so v naši odsotnosti dosledno zaklenjene, oziroma ugasnjene. Za dostop do naprave je priporočljivo uporabljati posebne varovalne ukrepe, kot so dvostopenjska preverjanja, močna gesla in v kolikor je to mogoče, tudi kriptiranje naprav. Ob uporabi naprave, smo pozorni, da je pogled na zaslon naprave omogočen samo nam, saj bi se lahko v nasprotnem primeru z osebnimi podatki seznanile nepooblaščene osebe. Bistveno je tudi, da smo posebej pozorni, da se naprave, kot so telefoni, prenosni računalniki, ali USB ključki, ne izgubijo. Če naprava to omogoča, v primeru njene izgube ali odtujitve disk naprave (npr. mobilnega telefona, tablice ali prenosnega računalnika) izbrišemo na daljavo.
Za službene namene uporabljamo službeno elektronsko pošto, za svoje delo pa uporabljamo omrežja in oblačne storitve, ki so potrjena s strani delodajalca. Pri tem upoštevamo vsa navodila delodajalca in vse varnostne ukrepe, ki jih tudi sicer izvajamo pri delu na svojem delovnem mestu.
V kolikor pri delu od doma ravnamo z dokumentacijo v fizični obliki, zagotovimo njeno varnost tako, da jo hranimo v zaklenjenem predalu in je ne puščamo na drugim dostopnih vidnih površinah. Če je mogoče, vam svetujemo, da vodite seznam dokumentacije, ki ste jo odnesli domov, saj boste s tem zagotovili transparentnost dostopa do podatkov.
Več nasvetov Informacijskega pooblaščenca glede varovanja osebnih podatkov pri delu od doma si lahko preberete na povezavi: https://www.ip-rs.si/novice/kako-zascititi-osebne-podatke-ko-delamo-od-doma-1180/.