Pri strankah opažene nepravilnosti glede namestitve piškotkov

by | Jun 2, 2020 | Novice

Na spletnih straneh nekaterih naših strank smo zasledili nepravilnosti glede nalaganja piškotkov. Spomnimo, Sodišče Evropske unije (v nadaljevanju: SEU) je v sodbi št. C-673/17 z dne 1. 10. 2019 pojasnilo, da je za zakonito sledenje s piškotki (npr. za GOOGLE ANALYTICS piškotke) na spletnih straneh potrebno aktivno soglasje posameznika. Posameznik lahko aktivno soglasje poda šele, ko je bil o tem obveščen.  Obvestilo mora biti jasno, razumljivo in dovolj podrobno, da uporabnik razume delovanje piškotkov ter da se lahko seznani tudi z nameni obdelave osebnih podatkov, trajanjem delovanja piškotkov ter z možnostjo tretjih oseb, da dostopajo do osebnih podatkov. Uredba namreč izrecno določa, da molk, v naprej označeno okence ali nedejavnost posameznika ne predstavlja veljavne privolitve.

Navedeno pomeni, da se ob odprtju spletne strani lahko namestijo samo piškotki, ki so nujni za delovanje spletne strani. Brez aktivne privolitve uporabnika se tako nikakor ne smejo namestiti analitični piškotki namenjeni spremljanju obiska spletne strani, spremljanju navad obiskovalca, nastavitve jezika … Nastavitev, da se ob nestrinjanju s piškotki uporabniku ne dovoli uporabljati spletne strani, ni dopustna.

Podobno stališče kot Sodišče EU je prejšnji teden zavzelo tudi Zvezno vrhovno sodišče Nemčije (Bundesgerichtshof) v zadevi Planet 49. Pred namestitvijo piškotov za izdelavo profilov zaradi trženja ali raziskave trga je potrebna privolitev posameznika.

Strankam priporočamo, da preverijo nastavitve piškotkov, ki jih uporabljajo na svojih spletnih straneh. V kolikor določenih piškotkov ne potrebujete, vam svetujemo, da jih onemogočite. V primeru vprašanj nas lahko kontaktirate preko elektronske pošte na dpo@datainfo.si

Več o sodbi SEU si lahko preberete na povezavi: https://www.ip-rs.si/novice/za-namestitev-piskotkov-je-potrebna-aktivna-privolitev-internetnih-uporabnikov-1149/