Sodišče Evropske unije razveljavilo Zasebnostni ščit za prenos podatkov v ZDA (Privacy Shield)

by | Avg 13, 2020 | Novice

Sodišče Evropske unije je odločbo Evropske komisije 2016/1250 o ustrezni ravni varstva osebnih podatkov v okviru EU-ZDA dogovora o zasebnostnem ščitu (Privacy shield) razglasilo za neveljavno. Slednje pomeni, da se upravljavci pri prenosu podatkov svojim pogodbenim obdelovalcem (npr. Googlu, Facebooku, Zoomu, oziroma katerikoli družbi, ki osebne podatke obdeluje oz. hrani na strežnikih v ZDA) več ne morejo sklicevati na Zasebnostni ščit ampak bodo morali pogodbeni odnos urediti drugače, npr. s pomočjo standardnih pogodbenih klavzul, zavezujočih poslovnih pravil, …
V prihodnosti bomo skladnost pri prenosih osebnih podatkov v ZDA zagotovili na drug način, ter prilagodili Politike zasebnosti. Npr. Google in Microsoft že prilagajta svoje splošne pogoje novi situaciji, ki pa še niso stopili v veljavo.
Predvidoma v mesecu septembru vas bomo obvestili, kako zadevo urediti.
Tisti, ki podatkov izven EU ne iznašate, oz. jih ne iznašate v ZDA, ne rabite ničesar spremeniti.  
Več o tem si lahko preberete v obvestilu Informacijskega pooblaščenca, na povezavi: https://www.ip-rs.si/novice/sodisce-evropske-unije-razveljavilo-zasebnostni-scit-za-prenos-podatkov-v-zda-privacy-shi-1196/.