Zakonitost uporabe termo kamer

by | Jun 30, 2021 | Novice

Na Informacijskega pooblaščenca je bilo naslovljenih veliko vprašanj glede obdelave osebnih podatkov pri uporabi kamer za zaznavanje telesne temperature (v nadaljevanju: termo kamere). Uvodoma pojasnjujemo, da uporaba tovrstne tehnologije ni prepovedana sama po sebi, ob njeni uporabi pa je potrebno biti izjemno previden. Pred uvedbo termo kamer bi se delodajalci o tem morali posvetovati s predstavniki medicinske stroke ter pridobiti oceno ali je tovrstna obdelava (zdravstvenih) osebnih podatkov nujna in primerna.

Nekoliko manj sporna in zasebnosti posameznikom prijaznejša pa je uporaba termo kamer, ki:

  • jih posamezniki uporabljajo izključno prostovoljno (vstop v določene prostore se torej ne pogojuje z merjenjem telesne temperature),
  • zbranih podatkov ne shranjujejo (v kolikor se osebni podatki ne hranijo in jih niti upravljavec, niti tretja oseba, ne vidi, zbirka osebnih podatkov ne nastaja, zato jih posledično pravna oseba sploh ne obdeluje),
  • rezultat prikažejo izključno posamezniku in nikomur drugemu npr. drugim obiskovalcem.

V primeru, da ima posameznik povišano telesno temperaturo, bi ga takšna termo kamera (npr. v obliki tablice) na to opozorila in ga seznanila s priporočenimi nadaljnjimi koraki.  Informacijski pooblaščenec pa, ne glede na to, da se osebni podatki v opisanem primeru ne bi obdelovali, svetuje, da se obiskovalce obvesti o tem kako sistem deluje in čemu je namenjen ter da se jim pojasni pomembne vidike delovanja, kot to, da sistem ne hrani podatkov, da je uporaba prostovoljna in ne obvezna ter da so rezultati vidni samo posamezniku.

Vsem strankam svetujemo, da se še pred uvedbo termo kamer, o tem posvetujete z nami.

Več informacij je dostopnih na povezavi: https://www.ip-rs.si/mnenja-gdpr/6048a57a37183 in https://www.ip-rs.si/mnenja-gdpr/6048a57a33ae1.