Kršitev varstva osebnih podatkov – neizročitev videoposnetka

by | Mar 15, 2022 | Novice

Hrvaški nadzorni organ za varstvo osebnih podatkov je energetski organizaciji izrekel upravno globo v višini 940.000 hrvaških kun (več kot 124.000 evrov), ker na zahtevo posameznika ni posredovala posnetka videonadzornih kamer. Posameznik je uporabljal storitve bencinskega servisa, ko ga je posnela videonadzorna kamera. Ker z meritvijo iztočenega goriva ni bil zadovoljen je želel za namen dokazovanja v postopku uveljavljanja pravic potrošnikov pridobiti videoposnetek nadzorne kamere. V svoji zahtevi za pridobitev kopije videoposnetka je navedel datum in uro. Organizacija mu kopije posnetka ni posredovala z utemeljitvijo, da bi izročitev posnetka negativno vplivala na zasebnost zaposlenih in drugih strank. Posameznik je sprožil postopek pri hrvaškemu nadzornemu organu za varstvo osebnih podatkov, ki je organizacijo pozval naj posnetek izroči, ta pa je odgovorila, da se je posnetek izbrisal po sedmih dneh in ga zato več ne morejo izročiti. Organizaciji se je očitalo, da je je kršila tretji odstavek 15. člena Splošne uredbe (pravico dostopa posameznika) s tem posredno premoženjsko oškodovala posameznika ter si tudi pridobila premoženjsko korist (zaradi manjkajočega dokaza v sporu glede pravic potrošnikov).

Celoten prispevek je dostopen na povezavi: https://azop.hr/izrecene-upravne-novcane-kazne-u-ukupnom-iznosu-od-1-6-milijuna-kuna/ 

Spomnimo, ko posameznik zahteva kopijo posnetka videonadzorne kamere, morate pred izročitvijo posnetka prekriti druge posameznike, ki se na posnetku nahajajo. V kolikor teh posameznikov ne bi prekril,i bi lahko prišlo do neupravičenega razkritja osebnih podatkov.