Pogojevanje uporabe spletne strani s sprejetjem piškotkov

by | Jan 13, 2023 | Novice

Na Informacijskega pooblaščenca je bilo naslovljeno vprašanje, ali lahko spletna stran pogojuje brskanje po spletni strani s sprejemom vseh piškotkov. Področje rabe spletnih piškotkov ureja Zakon o elektronskih komunikacijah (ZEKom-2), ki v 1. odstavku 225. člena določa, da je shranjevanje podatkov in pridobivanje dostopa do podatkov s strani naročnika ali uporabnika, dovoljeno samo pod pogojem, da je ta v to privolil. Pred tem pa je uporabnik bil pred tem jasno in izčrpno obveščen o upravljavcu in namenih obdelave teh podatkov. Taka privolitev ni potrebna le za nujne piškotke ali za piškotke, ki se uporabljajo izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju. Nujni piškotki so tisti, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve, ki jo naročnik izrecno zahteva. 

Namestitev ne-nujnih piškotkov na napravo posameznika je dovoljena izključno pod pogojem, da je posameznik v to privolil in bil pred tem tudi jasno in popolno informiran. Pogojevanje brskanja na spletni strani s privolitvijo za namestitev piškotkov ni dopustno, saj mora biti privolitev podana prostovoljno in ne pod prisilo, sicer je neveljavna.

Za zakonito izvajanje spletne analitike ali sledenje s piškotki na spletni strani je torej potrebno aktivno soglasje posameznika, pri čemer niti molk, vnaprej označeno okence ali nedejavnost posameznika ne predstavljajo veljavne privolitve.  

V zvezi z regulacijo piškotkov na spletnih straneh je potrebno upoštevati tudi smernice Evropskega odbora o varstvu osebnih podatkov (EDPB), ki si prizadeva za usklajen pristop do vprašanj piškotkov v državah članicah EU. Celotno mnenje Informacijskega pooblaščenca številka 07121-1/2022/1289 z dne 2. 12. 2022 je dostopno tukaj.