Uveljavitev zakona o prijaviteljih

by | Mar 24, 2023 | Novice

V Uradnem listu 16/2023 je bil objavljen Zakon o zaščiti prijaviteljev (ZZPri). Novi zakon določa ukrepe za zaščito prijaviteljev oz. žvižgačev, ki prijavijo kršitev, s katero so zaznali v delovnem okolju. ZZPri v naš pravni red prenaša evropsko Direktivo (EU) 2019/1937, katere cilj je odprava protizakonitosti v delovnem okolju (npr. korupcija, goljufija). Zakon podjetjem in organizacijam nalaga vzpostavitev poti (npr. obrazec) za prijavo. 

Pot za prijavo so do najkasneje 23. maja 2023 dolžne vzpostaviti:

  • vse lokalne samoupravne skupnosti, 
  • javni subjekti na področju zdravstva in okolja, ki zaposlujejo najmanj 10 oseb, 
  • vsi subjekti javnega sektorja, ki zaposlujejo najmanj 50 oseb in 
  • subjekti zasebnega sektorja, ki zaposlujejo najmanj 250 oseb.

Prijavo so do najkasneje 17. decembra 2023 dolžni vzpostaviti vsi subjekti zasebnega prava, ki zaposlujejo najmanj 50 oseb.

Zavezanci so za vzpostavitev poti dolžni:

  1. imenovati zaupnika, ki je obvezno nekdo izmed zaposlenih, 
  2. določiti način prijave kršitev (npr. obrazec, e-pošta …) in
  3. sprejeti ustrezno dokumentacijo. 

Če potrebujete pomoč pri vzpostavitvi skladnosti z novim zakonom, smo za vas pripravili poseben portal, vzorce dokumentacije (predlog Pravilnika o notranji poti za prijavo kršitve predpisov in zaščiti prijaviteljev, predlog Sklepa o določitvi notranje prijavne poti in imenovanju zaupnika, predlog Obveznih informacij zaposlenim in ostalim v delovnem okolju po Zakonu o zaščiti prijaviteljev, predlog Obrazca za notranjo prijavo, predlog Potrdila o sprejemu ali zavrnitvi prijave, …) ter pisna in video navodila za pomoč pri izpolnitvi zakonskih obveznosti. Za več informacij nas kontaktirajte na info@datainfo.si ali poglejte na spletno stran https://prijavitelj.si/